WASVOORSCHRIFTEN

In elke kleding van ons zit een label met wasvoorschriften. Deze voorschriften worden uitgebeeld in symbolen die jou vertellen wat je wel en niet mag doen met je kleding. Een aantal van deze symbolen zijn heel logisch maar sommige anderen zijn wat onbekender. Om die reden hebben wij een overzicht gemaakt met belangrijke symbolen voor de wasvoorschriften.

WASSEN

Wastobbe
Een wastobbe met daarin een temperatuur geeft aan dat de kleding geschikt is voor normale wasprogramma’s. Hier vallen ook het ECO- en kort/snel-programma onder.

Wastobbe met 1 streep
Een wastobbe met een streep eronder betekent dat je het kledingstuk kunt wassen met een anti-kreuk-programma. Je kunt dit programma goed gebruiken voor fijne was en synthetische vezels. Soms gebruiken deze wasprogramma’s stoom om de kleding voorzichtiger te behandelen. Uiteraard betekent het getal ook hier weer de maximale temperatuur.

Wastobbe met hand
Een wastobbe met 2 strepen eronder betekent dat het kledingstuk alleen met de hand gewassen mag worden. Sommige wasmachines hebben een speciaal handwasprogramma. In dit geval kun je het kledingstuk wel in de machine wassen. Dit pictogram vind je vaak op het waslabel van fijne was, zoals zijde, wol en lingerie.

Wastobbe met 2 strepen
Staan er 2 strepen onder de tobbe op het wassymbool? Dan betreft het wollen kleding en dien je het wolwasprogramma te gebruiken. Dit mag alleen op 30 of 40 graden Celsius. Gebruik hierbij ook altijd speciaal wolwasmiddel en vul de trommel tot maximaal een kwart van het totale vulgewicht.

SymboolBetekenis
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding uiterst geschikt is voor de katoenwas, indien je het op de juiste temperatuur wast die op het label staat.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding uiterst geschikt is voor de synthetische was, indien je het op de juiste temperatuur wast die op het label staat.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding uiterst geschikt is voor de wolwas, indien je het op de juiste temperatuur wast die op het label staat.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding niet gewassen mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je de kleding alleen met de hand mag wassen.

DROGEN

Wasdroger symbolen
De droogvoorschriften voor kleding vind je ook op het label. Je herkent deze symbolen aan een vierkant met een rondje erin. Aan de stippen in het pictogram kun je zien op welke temperatuur je de was mag drogen. 1 stip staat voor een lage temperatuur en 2 stippen voor een hoge temperatuur. Een kruis door het symbool betekent dat je het kledingstuk niet in de wasdroger mag drogen.

SymboolBetekenis
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding niet in de droger mag.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je kleding op lage temperatuur in de droger mag doen.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je kleding op hoge temperatuur in de droger mag doen.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding gewoon in de droger mag.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je de kleding moet ophangen om te laten drogen.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je de kleding plat moet laten drogen.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat je de kleding niet mag uitwringen maar nat moet ophangen.

STRIJKEN

Symbolen voor strijken
De strijkvoorschriften voor kleding vind je ook op het label. Je herkent deze symbolen aan de vorm van een strijkbout met daarin een aantal stippen of een kruis. Het aantal stippen in het strijkijzer geeft aan op welke stand je de strijkijzer moet instellen, lauw, warm of heet. Ook hier betekent een kruis door het pictogram dat je de kleding niet mag strijken.

SymboolBetekenis
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding niet gestreken mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding tot 110°C gestreken mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding tot 150°C gestreken mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding tot 200°C gestreken mag worden.

BLEKEN

Symbolen voor bleken
Niet alle kledingstukken kunnen tegen bleekmiddel. Daarom vind je in de wasvoorschriften altijd symbolen voor bleken. Een driehoek met cl erin of zonder tekst geeft aan dat je het kledingstuk kunt bleken. Staan er diagonale strepen in de driehoek, dan kun je het wassen met zuurstofbleekmiddel. Staat er een kruis door het driehoek? Dan is het kledingstuk niet geschikt om te bleken met bleekmiddel.

SymboolBetekenis
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding niet gebleekt mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding alleen chloorvrij gebleekt mag worden.
grote maten herenkleding Allsize North StøreDit symbool betekent dat de kleding gebleekt mag worden.